FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CPB: steeds minder arbeidsparticipatie onder jonge mannen

Belangrijke inzichten
  • Het Centraal Planbureau (CPB) geeft aan dat het aantal werkende jonge mannen (25 t/m 44 jaar) het afgelopen decennium met 100.000 (5%) is afgenomen.
  • Hoewel er geen directe oorzaken aangewezen kunnen worden, hangt de afname samen met de verminderde werkgelegenheid in sectoren waarin veel mannen werkzaam zijn, de nasleep van de financiële crisis en een (tijdelijke) toename van jonge mannen met een Wajong-uitkering. 
  • De arbeidsparticipatie lijkt daarnaast vooral afgenomen te zijn voor alleenstaande mannen. Voor mannen die samenwonen blijft de arbeidsparticipatie vrijwel gelijk.
  • Hoewel de uitkeringslasten voor mannen zijn afgenomen en de inkomensbelasting is toegenomen na 2014, toen de economie herstelde van de recessie, zijn de uitkeringslasten en inkomensbelasting ongeveer hetzelfde gebleven voor alleenstaande jonge mannen.
  • De dalende arbeidsparticipatie van jonge mannen is waarschijnlijk niet tijdelijk. Een eerdere analyse van het CPB suggereert dat de daling zich waarschijnlijk in minder sterk tempo voortzet in de toekomst.

Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten? Klik dan op de onderstaande link voor het volledige onderzoek, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over de arbeidsmarkt.

  CPB: dalende arbeidsparticipatie van jonge mannen
  Dataportaal ArbeidsmarktInZicht

 

POWERED BY

powered by