Werkloosheid onder jongeren historisch laag
Belangrijke inzichten
- De ministeries van SZW en OCW hebben aan SEO Economisch Onderzoek gevraagd om de ontwikkeling van de arbeidsmarktpositie van (specifieke groepen) jongeren in beeld te brengen. Dit is het eerste van in totaal drie monitoringsonderzoeken.
-
De aanleiding van dit onderzoek is het aanvullende steunpakket dat scholen, gemeenten en RMC-regio’s hebben gekregen van de overheid voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.
-
Momenteel is de gemiddelde werkloosheid onder jongeren historisch laag, maar het verschil tussen lager (7%), middelbaar (4%) en hoger opgeleiden (2%) blijft groot.
-
De gemiddelde arbeidsdeelname van deze groepen jongeren is de afgelopen 10 jaar stabiel gebleven. Er blijft echter nog steeds een groot verschil tussen de lager (62%), middelbaar (81%) en hoger opgeleiden (91%).
-
In dit onderzoek gaat het in het bijzonder om de arbeidsmarktpositie van jongeren afkomstig uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), voortijdig schoolverlaters (vsv), jongeren met een migratieachtergrond of met een beperking of (chronische) ziekte.
-
Belangrijke factoren die van invloed zijn op de (ontwikkeling van de) arbeidsmarktpositie van (specifieke groepen) jongeren zijn de economische situatie, thuissituatie, opleidingskeuze, stage- en werkervaring en het sociale netwerk.
Over SEO Economisch onderzoek
Van origine ontstaan aan de Economische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam, maar sinds de jaren tachtig is SEO Economisch Onderzoek een onafhankelijke stichting. SEO Economisch Onderzoek werkt voor diverse opdrachtgevers: ministeries, bedrijven en instellingen in de non-profit sfeer, zowel op nationaal als internationaal gebied. De wetenschappelijke staf van SEO Economisch Onderzoek telt 55 medewerkers, voor het grootste deel econoom of econometrist. Als het onderzoek het vraagt, wordt er samengewerkt met onderzoekers uit andere disciplines.
lees verder
U kunt ook een kijkje nemen op ons dashboard met data over de arbeidsdeelname van jongeren met een migratieachtergrond (westers of niet-westers) vanaf 2003 – 2020. U kunt de data hier filteren op regio.
Benieuwd naar het volledige eerste monitoringsonderzoek uitgevoerd door de SEO Economisch Onderzoek? Klik dan op onderstaande link voor het volledige rapport.
Netto arbeidsdeelname jongeren met een migratieachtergrond (2003-2020)
SEO Economisch Onderzoek: Monitor aanpak jeugdwerkloosheid