FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Ruimtelijke Economische Verkenning 2024

ruimtelijke economische verkenning 2024

In het rapport 'Ruimtelijke Economische Verkenning 2024' van de Rijksoverheid onderzoekt men de huidige ruimtelijke en economische structuur van Nederland, met een focus op het optimaal inzetten van schaarse ruimte voor economische bedrijvigheid. Welke ruimtebehoeften hebben verschillende sectoren en hoe kunnen deze samengaan met maatschappelijke vraagstukken, zoals woningbouw, energietransitie en natuurherstel? Het doel is om door middel van dit onderzoek bij te dragen aan een toekomstvisie waarin economische groei en duurzaamheid samengaan. Een belangrijke bouwsteen voor de keuzes die gemaakt moeten worden voor de toekomstige inrichting van Nederland. In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten en implicaties voor beleid op een rij.

"Het is van belang dat er op de juiste plekken voldoende fysieke ruimte beschikbaar is voor bedrijven."

Belangrijkste inzichten
  • Nederland kent regionale verschillen in werkgelegenheid en toegevoegde waarde, met een concentratie van banen en economische groei in steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Specifieke regio's zijn ook sterk in gespecialiseerde industrieën en diensten. Zo is er een hoge mate van zakelijke dienstverlening in regio's als Amsterdam en Utrecht en hoge mate van technologische productie in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven.  
  • De groeiende bevolking en economische transities vragen om meer ruimte. Er is behoefte aan diversere bedrijfsruimte, variërend van kantoren tot industriële locaties, om een toekomstbestendige economie te ondersteunen.
  • Mensen spelen een sleutelrol in de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland, beïnvloed door factoren zoals opleiding, werkgelegenheid en familiebanden. Tot 2040 vergrijst de bevolking sterk, met regionale verschillen: randen van het land vergrijzen sneller dan stedelijke gebieden. Arbeid blijft schaars, met variërende krapte en onbenut arbeidspotentieel per regio. Flevoland, Groningen en Drenthe hebben bijvoorbeeld een hoger onbenut arbeidspotentieel, net als grootstedelijke gebieden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Woningbouw, werkgelegenheid en mobiliteit vragen om een integrale aanpak, vooral gezien de concentratie van theoretisch opgeleiden in stedelijke gebieden en de lagere mobiliteit van praktisch opgeleiden buiten die regio's.
  • Steden en campussen spelen een cruciale rol in innovatie door agglomeratievoordelen die kennisdeling en samenwerking stimuleren. Innovatie en productiviteit zijn essentieel om arbeidskrapte te compenseren.
  • Rotterdam, Amsterdam en Brainport Eindhoven zijn knooppunten in internationale netwerken. De toenemende digitalisering vergroot de vraag naar digitale infrastructuur en logistieke ruimte.
wat betekent dit voor beleid?

Het beleid van Economische Zaken richt zich op het versterken van het duurzaam verdienvermogen van Nederland om de welvaart te behouden. Dit omvat het bevorderen van productiviteitsgroei, innovatie voor verduurzaming en het behouden van strategische autonomie op technologisch gebied. Het bedrijfsleven speelt hierin een belangrijke rol, met bijvoorbeeld arbeidsbesparende technologieën en duurzame batterijen. De Ruimtelijke Economische Verkenning benadrukt het belang van regionale krachten en specialisaties. Terwijl sommige regio’s sterk bijdragen aan productiviteit, dragen andere bij via specifieke sectoren. De visie van het kabinet, die later wordt gepubliceerd, zal zich richten op het bieden van voldoende ruimte voor bedrijven met hoge toegevoegde waarde en het versterken van alle regio’s, met oog voor hun unieke bijdragen aan de nationale economie.

meer lezen

Benieuwd naar het volledige rapport? Bekijk het via onderstaande link.

 Ruimtelijke Economische Verkenning 2024

POWERED BY

powered by