18 miljoen inwoners in Nederland
18 miljoen inwoners in nederland
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse bevolking in 2024 met 103.000 personen groeide naar ruim 18 miljoen. Deze groei was in 2024 minder dan in 2022 en 2023, toen de bevolking groeide met respectievelijk 221.000 en 132.000 personen. De groei in 2024 werd met name bewerkstelligd door de buitenlandse migratie (110.000 personen), terwijl de geboortes (165.000 personen) en overlijdens (172.000 personen) zorgden voor een negatieve natuurlijke aanwas (-7.000 personen). In dit artikel duiken we dieper in op de regionale bevolkingsontwikkeling en lichten we de componenten van de bevolkingsontwikkeling verder uit.
In 2024 groeide de Nederlandse bevolking uitsluitend door buitenlandse migratie, maar minder sterk dan in voorgaande jaren.
Belangrijkste inzichten
-
In 2024 groeide de Nederlandse bevolking met 103.000 naar ruim 18 miljoen inwoners. Deze groei was kleiner dan in 2022 en 2023.
-
Met name de buitenlandse migratie zorgde voor de bevolkingsgroei. Er zijn in 2024 meer mensen overleden (172.000 personen) dan geboren (165.000 personen).
-
De provincies Zuid-Holland (3,86 miljoen personen), Noord-Holland (3,00 miljoen personen) en Noord-Brabant (2,66 miljoen personen) blijven de provincies met het grootste aantal inwoners. In Zeeland (393.000 personen), Flevoland (456.000 personen) en Drenthe (506.000 personen) wonen de minste inwoners.
-
De groei van het aantal inwoners was in 2024 het grootst in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. In Zeeland, Groningen en Limburg groeide de bevolking het minst.
-
De bevolkingsontwikkeling kan worden onderverdeeld in het binnenlandsmigratiesaldo (vestiging in gemeente minus vertrek uit gemeente), het buitenlandsmigratiesaldo (immigratie minus emigratie) en de natuurlijke aanwas (geboortes minus overlijdens).
-
De natuurlijke aanwas was in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland het hoogst. In Drenthe, Noord-Brabant en Limburg was de natuurlijke aanwas het laagst.
-
In de provincie Limburg, en specifiek de regio Zuid-Limburg, heeft de natuurlijke aanwas de grootste negatieve impact gehad op de bevolkingsontwikkeling.
-
Geïnteresseerd in de ontwikkeling van de bevolking op regionaal niveau? Lees dan het volledige artikel.
Bevolkingsgroei per provincie
Onderstaande visualisatie toont de bevolkingsontwikkeling in Nederland per provincie over het jaar 2024.
De groei van het aantal inwoners was in 2024 het grootst in Zuid-Holland (22.460 personen), Noord-Brabant (19.625 personen) en Noord-Holland (16.601 personen). In Zeeland (1.414 personen), Groningen (1.909 personen) en Limburg (2.251 personen) groeide de bevolking het minst.
Bevolkingsgroei per arbeidsmarktregio
Onderstaande visualisatie toont de bevolkingsontwikkeling in Nederland per arbeidsmarktregio over het jaar 2024.
Het inwonersaantal steeg het hardst in de arbeidsmarktregio’s Groot-Amsterdam (8.266 personen), Rijnmond (7.896 personen) en Flevoland (5.223 personen). In Zuid-Limburg daalde het inwonersaantal over 2024 met 58 mensen. In de Achterhoek en Drenthe steeg het inwonersaantal het minst met respectievelijk 754 en 873 inwoners.
Bevolkingsgroei per gemeente
Onderstaande visualisatie toont de bevolkingsontwikkeling in Nederland per gemeente over het jaar 2024.
Kijkend naar de bevolkingsontwikkeling per gemeente, valt op dat de gemeenten met een afname in het inwonersaantal met name in de grensgebieden van Nederland liggen. Gemeenten met de grootste afname in het inwonersaantal zijn Eemsdelta (-293 personen), Landgraaf (-262 personen) en Brunssum (-239 personen). De gemeenten met de grootste toename in het inwonersaantal zijn Amsterdam (4.495 personen), Almere (3.070 personen) en Eindhoven (2.637 personen).
Bevolkingsgroei per gemeente
De ontwikkeling van de bevolking is onder te verdelen in drie componenten: de natuurlijke aanwas, het binnenlands migratiesaldo en het buitenlands migratiesaldo. De natuurlijke aanwas omvat het verschil tussen het aantal geboren personen minus het aantal overleden personen. Het binnenlands migratiesaldo is het aantal gevestigde mensen in een regio minus het aantal vertrokken mensen uit dezelfde regio. Het buitenlands migratiesaldo is het verschil tussen de immigratie en emigratie.
In onderstaande visualisatie worden de natuurlijke aanwas en het binnenlands- en buitenlands migratiesaldo per regio getoond. Tip: gebruik de regiofilter om de cijfers van verschillende regio's te zien.
In komende alinea’s zullen we verder inzoomen op de impact van deze componenten op de bevolkingsontwikkeling van 2024.
De natuurlijke aanwas bleek de grootste negatieve invloed te hebben in de provincie Limburg (-4.911 personen) en specifiek de arbeidsmarktregio Zuid-Limburg (-3.370 personen). Voor de overige provincies had in 6 provincies het binnenlandsmigratiesaldo de grootste impact op de bevolkingsontwikkeling, terwijl in 5 provincies het buitenlands migratiesaldo het grootste effect had. Opvallend is dat zowel de provincie Groningen, Noord-Brabant als Noord-Holland een negatief binnenlandsmigratie saldo kenden (er verhuisden meer inwoners uit de provincie naar een andere regio dan dat naar de provincie toe verhuisden), maar een sterk positief buitenlands migratiesaldo (tussen de 19.000 en 30.500 personen).
Kijkend naar de arbeidsmarktregio’s was voor 23 arbeidsmarktregio’s het binnenlands migratiesaldo de grootste drijfveer achter de bevolkingsontwikkeling. Voor de overige 11 arbeidsmarktregio’s was dit het buitenlands migratiesaldo. Wat het binnenlands migratiesaldo van de arbeidsmarktregio’s betreft is een gelijksoortig patroon te herkennen als voor de provincies: tegenover een sterk negatief binnenlands migratiesaldo staat een sterk positief buitenlands migratiesaldo. Voorbeelden van arbeidsmarktregio’s met dit patroon zijn Groningen, Groot-Amsterdam, Midden-Limburg en Midden-Brabant.
Op gemeentelijk niveau waren er 72 gemeenten waarbij de natuurlijke aanwas de grootste impact had op de bevolkingsontwikkeling. Opvallend is dat de natuurlijke aanwas, naast Emmen, de grootste impact had op Heerlen, Sittard-Geleen en Kerkrade.
Bij 217 gemeenten had het binnenlands migratiesaldo de grootste impact op de bevolkingsontwikkeling en bij 53 gemeenten was dit het buitenlands migratiesaldo. In gemeenten waar een COA gevestigd is, schieten het binnenlands migratiesaldo en buitenlands migratiesaldo uit. Dit komt doordat veel mensen het land van hieruit weer verlaten of naar een andere regio in Nederland verhuizen.
Lees verder
Geïnteresseerd in een verdere uitdieping de bevolkingsgroei in 2024 of het buitenlands migratiesaldo? Klik dan op onderstaande link om het artikel van het CBS te lezen.