FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Welke beroepen worden het best betaald?

Belangrijkste inzichten
 • Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft data gepubliceerd over het bruto uurloon naar beroepen in 2022. Er kan worden uitgesplist naar 3 niveaus: beroepsklasse, beroepssegment en beroepsgroep.
 • Managers, ICT beroepen en Openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen zijn de beroepsklassen met het hoogste bruto uurloon (mediaan).
 • Managers verkoop en marketing, Managers zakelijke en administratieve dienstverlening en Managers productie zijn de beroepsgroepen met het hoogste bruto uurloon (mediaan). 
 • Dienstverlenende beroepen, Transport en logistiek beroepen en Agrarische beroepen zijn de beroepsklassen met het laagste bruto uurloon (mediaan).
 • Laders, lossers en vakkenvullers, Keukenhulpen en Kassamedewerkers zijn de beroepsgroepen met het laagste bruto uurloon (mediaan). 
nieuwe data bruto uurloon

Het CBS heeft data uitgebracht over het bruto uurloon voor beroepen in Nederland in 2022. De data geeft inzicht in de hoogte van de mediaan per beroep. De beroepsindeling wordt aangeboden op drie niveaus: beroepsklasse, beroepssegment en beroepsgroep. De data geven naast de mediaan ook inzicht in het 25e en 75e percentiel van het bruto uurloon. Daarmee wordt inzichtelijk hoe groot de spreiding in een bepaald beroep is op het gebied van het bruto uurloon. Met de data krijgt u antwoord op vragen, zoals: Welk beroep heeft het hoogste bruto uurloon en welk het laagst? Hoe groot zijn de verschillen? Hoeveel variatie zit er in het bruto uurloon per beroep? 

voor wie zijn deze data relevant?

Data over de hoogte van het bruto uurloon zijn relevant voor verschillende partijen en om verschillende redenen. 

 • Werknemers om te beoordelen of ze een eerlijk loon ontvangen.
 • Werkgevers om concurrerende salarissen te bieden om talent aan te trekken en te behouden. 
 • De overheid voor het ontwikkelen van economisch en sociaal beleid.
 • Economische onderzoekers en analisten om de economische gezondheid en trends te analyseren, zoals inkomensongelijkheid, arbeidsmarktontwikkelingen en de impact van economische beleidsmaatregelen.
 • Vakbonden om beter te onderhandelen over lonen en arbeidsvoorwaarden namens hun leden.
 • HR- en salarisprofessionals om te zorgen voor eerlijke en marktconforme compensatie binnen hun organisaties.
 • Studenten en werkzoekenden om inzicht te krijgen in wat ze kunnen verwachten qua beloning in verschillende beroepen en sectoren, wat hen helpt bij hun carrièreplanning en jobkeuze.

In al deze gevallen biedt de data over bruto uurloon een essentiële basis voor besluitvorming, planning, en onderhandelingen. Het draagt bij aan transparantie op de arbeidsmarkt en helpt bij het bevorderen van eerlijke en gelijke loonpraktijken.

Top 15 hoogste bruto uurloon

Managers verkoop en marketing, Managers zakelijke en administratieve dienstverlening en Managers productie zijn de beroepsgroepen met het hoogste bruto uurloon (mediaan). Met de filter kunt u de gegevens bekijken per beroepsgroep, beroepsklasse en beroepssegment en het gewenste jaar. 

Top 15 beroepen hoogste bruto uurloon (50e percentiel) in Nederland

Top 15 laagste bruto uurloon

Laders, lossers en vakkenvullers, Keukenhulpen en Kassamedewerkers zijn de beroepsgroepen met het laagste bruto uurloon (mediaan). Met de filter kunt u de gegevens bekijken per beroepsgroep, beroepsklasse en beroepssegment en het gewenste jaar. 

Top 15 beroepen laagste bruto uurloon (50e percentiel) in Nederland

Bruto uurloon per beroep

Benieuwd naar de hoogte van het bruto uurloon van een bepaald beroep? Bekijk in onderstaande visualisatie de hoogte van het bruto uurloon per beroepsgroep, -klasse en -segment in 2022 via de filter. U kunt ook de spreiding in het bruto uurloon van de beroepsgroepen, -klassen en -segmenten zien.

Bruto uurloon (25e, 50e en 75e percentiel) in 2022 

25% van de werknemers verdient minder dan de waarde van het 25e percentiel. 25% van de werknemers verdient meer dan de waarde van het 75e percentiel. 50% van de werknemers zit tussen de twee bedragen in. Waarbij 25% minder dan het bedrag van de mediaan verdient en 25% meer. 

meer lezen?

Meer data inzien over beroepen, zoals het aantal werkenden, de arbeidsmarktspanning, het aantal vacatures en WW-uitkeringen? Klik rechtsboven op beroepen en selecteer de gewenste beroepsklasse. 

POWERED BY

powered by