De ontwikkeling van de banenafspraak
WAT IS DE BANENAFSPRAAK?
De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers over het aantal banen dat zij moeten creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze mensen kunnen niet zelfstandig het minimumloon verdienen, maar kunnen met de juiste instrumenten en ondersteuning een actieve bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt.
de ontwikkeling van de banenafspraak
Sinds het ontstaan van de banenafspraak in 2013 zijn er in totaal 85.665 banen bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Jurgen Nobel. Er is afgesproken dat er in 2026 in totaal 125.000 extra banen bestaan. Voor 2023 was het streven om dit tot 105.000 te laten stijgen: 80.000 extra banen door marktwerkgevers en 25.000 extra banen bij overheidswerkgevers. Voor het eerst is de jaarlijkse doelstelling niet gehaald door zowel marktwerkgevers als overheidswerkgevers. Toch blijft er sprake van een stijgende lijn in de jaarlijkse ontwikkeling van het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking. In onderstaande visualisatie geven we deze ontwikkeling weer. Benieuwd naar de ontwikkeling van de banenafspraak in uw (arbeidsmarkt)regio? Bekijk het in de visualisatie.
Vervolg
Tijdens het Malietorenberaad hebben VNO-NCW, MKB Nederland en uitvoerende organisaties, zoals UWV en VNG afgesproken om in te zetten op het in kaart brengen van de talenten en banenkansen van werkzoekenden. Op deze manier kunnen werkgevers en werknemers beter gematcht worden met als doel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen.
Belangrijkste inzichten
- De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers over het aantal banen dat zij creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.
- Sinds het ontstaan van de banenafspraak in 2013 zijn er in totaal 85.665 banen bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking.
- Voor 2023 lag het streven om tot 105.000 banenafspraken te stijgen: 80.000 extra banen door marktwerkgevers en 25.000 extra banen bij overheidswerkgevers. Voor het eerst is de jaarlijkse doelstelling niet gehaald door zowel marktwerkgevers als overheidswerkgevers.
- Toch blijft er sprake van een stijgende lijn in de jaarlijkse ontwikkeling van het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking.
- Er is afgesproken om meer in te zetten op het in kaart brengen van de talenten en banenkansen van werkzoekenden. Op deze manier kunnen werkgevers en werknemers beter gematcht worden en meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk.