FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

PBL: Waar zijn de banen in Nederland? Veranderingen 1996-2022

Belangrijkste inzichten
  • In Nederland bestaan zorgen dat de banen zich steeds meer concentreren in economische kerngebieden zoals de Randstad. Deze zorgen houden in dat banen in andere regio's, vooral buiten de Randstad, zouden kunnen verdwijnen. Dit kan leiden tot het vertrek van inwoners en het sluiten van lokale voorzieningen zoals winkels en zorginstellingen.
  • Zijn deze zorgen terecht? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zocht het uit.
  • De banen concentreren zich voornamelijk in Amsterdam en niet in de gehele Randstad. Bepaalde steden binnen de Randstad hebben zelfs een afname gezien in het aandeel van banen, terwijl sommige steden buiten de Randstad juist een toename hebben ervaren. Het verschilt echter per sector waar de banen zich concentreren. 
  • Ondanks de algemene concentratie van banen, nam het aantal banen in Nederland als geheel toe in de periode 1996-2022. 
  • Slechts in 15 gemeenten nam het aantal banen af, en deze gemeenten bevinden zich zowel binnen als buiten de Randstad. Interessant is dat het aantal banen binnen een bereik van 25 km in alle gemeenten meer steeg dan het aantal inwoners in de werkzame leeftijd.
  • Als gevolg hiervan zijn de regionale verschillen in het aantal beschikbare banen per inwoner toegenomen, maar de kans op werk is in alle regio's toegenomen.
  • De studie benadrukt dat ondanks de veranderende geografische verdeling van banen, de groei in werkgelegenheid in Nederland breed verspreid is geweest. Dit weerlegt gedeeltelijk de vrees dat concentratie van banen automatisch leidt tot een afname in werkgelegenheid in bepaalde regio's.
  • Het PBL zal in een vervolgstudie onderzoeken of en hoe de regionale verschillen in het type banen, zoals de beloning en contractvorm, in de loop der jaren zijn veranderd. 
Lees verder

Meer informatie over de verdeling van banen over Nederland? Klik op onderstaande links om naar het artikel en de podcast van het PBL te gaan. Meer inzicht krijgen in de werkgelegenheid in uw regio? Klik hier om naar het thema over Werkgelegenheid op onze website te gaan. 

 Waar zijn de banen in Nederland? Veranderingen 1996-2022

 Waar zijn de banen in Nederland? - PBL-podcast

 

 

POWERED BY

powered by