FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Nederland voorzichtig op weg naar herstel

Belangrijkste inzichten
  • Econoom Lize Nauta van de Rabobank geeft in een conjuctuurbeeld duiding aan recente cijfers over de Nederlandse economie.
  • Door de versoepelingen van coronamaatregelen neemt de consumptie en het consumentenvertrouwen toe. Verwacht wordt dat het herstel verder doorzet, ondanks een stijging in werkloosheid. 
  • Na een krimp van 6,4 procent in 2020, zal de consumptie naar verwachting dit jaar met 1,9 procent toenemen.
  • Naast het consumentenvertrouwen, is ook het producentenvertrouwen hersteld. In april was de index met 6,5 op het hoogste niveau in twee jaar tijd. 
  • Ondanks verstoringen in de handelsketens was de productie in december 2020 al opgekrabbelt tot het niveau van 2019.

Econome Lize Nauta van de Rabobank, geeft in een conjuctuurbeeld duiding aan recente cijfers over de Nederlandse economie. Nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, trekt de economie ook weer aan.

Versoepelingen van coronamaatregelen stimuleren consumptie

Eind maart zijn er enkele versoepelingen doorgevoerd, waardoor het weer mogelijk werd om te winkelen op afspraak bij niet-essentiële winkels, en enkele contactberoepen, waaronder kappers, weer aan de slag konden. Het was dan ook in de categorieën 'kleding en sieraden' en 'verzorging en gezondheid' dat de consumptie sterk is toegenomen. De verwachting is dat deze toename weer iets afzwakt in april, aangezien men waarschijnlijk niet vaker dan voorheen naar, bijvoorbeeld, de kapper zal gaan. Een tweede gevolg van de versoepelingen, was dat het consumentenvertrouwen in april met -14 weer iets hoger lag dan in maart. Met de verdere versoepelingen die eind april zijn doorgevoerd, wordt voor mei een blijvend herstel van de consumptie verwacht, hoewel de consumptie wel nog geremd zal worden door de verwachte stijging van de werkloosheid. Voor heel 2021 schat de Rabobank het werkloosheidspercentage op 4 procent. Na een krimp van 6,4 procent in 2020, neemt de consumptie naar verwachting dit jaar met 1,9 procent toe, maar waarschijnlijk zal de consumptie pas in 2022  weer op het niveau van eind 2019 ligt. 

Volledig Industrieel herstel in zicht 

Naast het consumentenvertrouwen, is ook het producentenvertrouwen hersteld. In april was de index met 6,5 op het hoogste niveau in twee jaar tijd. De PMI, oftewel inkoopmanagersindex, bereikte in maart een recordhoogte van 64,7. Hoewel levertijden van grondstoffen en halffabrikaten zijn toegenomen, duidt deze score op betere sectorale vooruitzichten. Dit is ook terug te zien in de productiecijfers. Ondanks verstoringen in de handelsketens was de productie in december 2020 namelijk al opgekrabbelt tot het niveau van 2019. Wel is er in het eerste kwartaal van 2021 een terugval te zien voor de industrie, die mede veroorzaakt wordt door de impact van de derde coronagolf op belangrijke importpartners, zoals Duitsland. Daarnaast zorgen verstoringen in de handelsketens verder voor tekorten aan grondstoffen en een stijging van grondstofprijzen. Voor heel 2021 verwacht de Rabobank dat de productie met 4 procent zal toenemen, nadat deze in 2020 is afgenomen met 2 procent.

Lees meer

Rabobank: Nederland: voorzichtig op weg naar herstel

Voor meer grafieken over de economie en arbeidsmarkt:

ArbeidsmarktInZicht: Dataportaal

POWERED BY

powered by